Kultura

Nazad

MEDITERANSKI ETNOFESTIVAL
Primošten 2006.

Početkom svibnja 2006. godine u organizaciji Općine Primošten, producentske kuće «Škugor» d.o.o iz Zagreba, Turističke zajednice Općine Primošten i poduzeća «Primošten» d.d., održati će se MEDITERANSKI ETNOFESTIVAL - Primošten 2006.

Večeri MEF-a - Primošten 2006. trajati će tjedan dana; nastupati će etno izvođači hrvatskih i mediteranskih regija., a održavati će se i večeri slavonske, zagorske, istarske i dalmatinske kuhinje, te izložba slika umjetnika Mediterana.

 

PUHAČKI ORKESTAR PRIMOŠTEN

Puhački orkestar Primošten osnovan je davne 1929. godine, prošle godine proslavio je 75 rođendan, a izdali su i vlastiti CD.

Više o primoštenskim glazbarima možete saznati na ...http://www.po-primosten.hr
 

 

 UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I MASLINARA - PRIMOŠTEN

TRG DON IVE ŠARIĆA 1

22202 PRIMOŠTEN

Tell: ++385(0)91-531-0908

 
Udruga je osnovana dana 22.10.2000. godine.
Ciljevi udruge su sljedeći:
 - zaštita vinogradarstva i maslinarstva
 - poticanje razvoja i unapređenje vinogradarstva i maslinarstva na području Primoštena i cijele  županije,
- skrb o povećanju uroda grožđa i maslina za preradu i dobivanje proizvoda ( vina i ulja ) visoke kakvoće,
Djelatnosti udruge su sljedeći:
- briga o pravilnom podizanju novih i obnovi postojećih vinograda i maslinika,
- odabir odgovarajućih podloga za sadnju loze sorte Babić od kojeg se dobiva vrhunsko vino,
- poticanje maslinara da se uz našu autohtonu sortu OBLICA sade i sorte
- organiziranje susreta maslinara i vinogradara u cilju prezentiranja suvremenih metoda zaštite i gnojidbe
- iznalaženje mogućnosti otkupljivanja poljoprivrednih površina u cilju korištenja napuštenih i neobrađenih maslinika i vinograda
- sa svojim djelatnostima surađuju s organima lokalne samouprave, županijskim službama za poljoprivredu te Hrvatskim zavodom za poljoprivredno - savjetodavnu službu i Institutom za jadranske kulture.
U protekle tri godine, Udruga je djelovala na edukaciji maslinarstva i vinogradarstva, na zaštiti i gnojidbi navedenih kultura.
 
Trenutačno Udruga radi na dva velika projekta a to su:
 
1. Podizanje maslinika na napuštenom poljoprivrednom zemljištu u ukupnoj površini od 50 Ha. Projekt nosi naziv EKOOLIVA, planiran je kao eko-maslinik s navodnjavanjem. U tijeku su radovi na čišćenju terena od raslinja i korova, a prva sadnja predviđena je za jesen 2004. godine
Paralelno sovim radovima, intenzivno se radi na obnovi starih napuštenih stabala maslina te će pružati stručnu pomoć PRIMOŠTEN sadnji novih sadnica.
 
2. Pokusna sadnja vinove loze na odavno zapuštenim vinogradima. Tijekom ovog mjeseca vršit će se pokusna sadnja vinove loze sorte Babić na zemljištu gdje su nekad bili vinogradi. Želimo definitivno vidjeti može li vinova loza uspjevati na mjestu gdje je nekada bila vinova loza.Ta dilema je prisutna u Primoštenu godinama i do sada se o tome dosta pisalo, ali se nije praktično pokušalo utvrditi održivost nekih tvrdnji. Naše područje je 100 % teški krš s malo zemlje i zbog načina obrade i pripreme terena za sadnju sigurno je jedinstven u svijetu. Slike naših vinograda su u Ujedinjenim narodima i u Japanu.    
U postupku je procedura da se područje vinograda na predjelu "Bucavac" uvrsti u Unescov program zaštićenog krajolika.
 
U našem programu sudjeluje i naša Općina Primošten, Županija Šibensko-Kninska, Vinoplod-Šibenik, Institut za jadranske kulture, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu i Agronomski fakultet u Zagrebu.
Očekujemo da će ovaj naš pokus uspjeti te da će nakon pozitivnih rezultata doživjeti renesansu, a to  bi za primoštenski kraj bio zaista veliki dobitak.